Boeketten maken uit je eigen tuin: tips voor een pluktuin

Door

Hou je van bloemen in huis maar wil je dit op een duurzame manier aanpakken? Dan kan je ervoor kiezen om een pluktuin aan te leggen. Dit is een tuin vol mooie bloemen, waaruit je naar hartelust kunt plukken en boeketten maken. Een pluktuin vol verschillende soorten bloemen en grassen zorgt niet alleen voor een visueel spektakel, maar doet wonderen voor de biodiversiteit van je tuin.

Principes van een pluktuin

Het is belangrijk om over een langere periode bloeiende planten te hebben. Daarom ga je het best op zoek naar de bloeitijden van verschillende planten en bloemen, en zorg je ervoor dat er per bloeitijd enkele soorten aanwezig zijn. Bij de bloemen is er een onderscheid te maken tussen vaste planten en eenjarigen. De regel hier is dat eenjarige planten vaak iets langer bloeien dan vaste.

pluktuin boeketten pioenen

Welke bloemen zijn geschikt?

Sommige planten zijn beter geschikt als snijbloem dan andere. Sommige planten hebben er deugd van als je de bloemen plukt, want zo wordt een tweede groei gestimuleerd.

Planten die zich perfect lenen om als snijbloem gebruikt te worden zijn bijvoorbeeld: Dahlia’s, zonnebloemen, calendula, pioen, calendula, echinacea.

De tuin vormgeven

Zorg ervoor dat je de bloemen dicht bij elkaar zaait of plant. Hoe dichter je border, hoe minder snel het zal opvallen dat je er enkele stelen uit haalt. Plant bloemen en planten die op een verschillend moment bloeien steeds door elkaar, zo bloeien er de hele lente, zomer en herfst voldoende bloemen.

De beste manier om bloemen te plukken

De bloemen pluk je liefst op het koelste moment van de dag, in de ochtend of avond. Snijd de steel af met een scherp mes of snoeischaar, zodat je de steel niet beschadigt. Verwijder de onderste bladeren. Als die in het water hangen, kunnen ze zorgen voor bacteriegroei. Zet de bloemen zo snel mogelijk in heel wat water, op een koele plaats uit de zon. De bloemen moeten nu tussen de 5 en 8 uur terug op hun positieven komen.

Het boeket maken

Snijd na de rustperiode een schuin deeltje af van de stelen met een scherp mes of schaar. Doe dit onder water. Zuurstof kan de stelen doen ‘sluiten’, waardoor ze geen water meer kunnen opnemen.

Kies op voorhand de vaas waarin je je boeket wilt maken. Deze vaas dient als canvas voor je bloemen. Je kunt de bloemen in je hand nemen en een mooie combinatie maken. Je kunt ook de bloemen één voor één in de vaas steken en daarna de stelen op lengte knippen. Kies een mooie variatie van bloemen en experimenteer erop los. Alles is mogelijk.

Verwante producten
Gerelateerde artikels
Kan niet verbinden met Instagram of je hebt geen toestemming om media te verkrijgen van Instagram.
Geen media

Menu

Instellingen

Delen