Ik zoek nieuws m.b.t het volgende

Boeketten maken uit je eigen tuin: tips voor een pluktuin

Door
Boeketten maken uit je eigen tuin: tips voor een pluktuin

Hou je van bloemen in huis maar wil je dit op een duurzame manier aanpakken? Dan kan je ervoor kiezen om een pluktuin aan te leggen. Dit is een tuin vol mooie bloemen, waaruit je naar hartelust kunt plukken en boeketten maken. Een pluktuin vol verschillende soorten bloemen en grassen zorgt niet alleen voor een visueel spektakel, maar doet wonderen voor de biodiversiteit van je tuin.

Principes van een pluktuin

Het is belangrijk om over een langere periode bloeiende planten te hebben. Daarom ga je het best op zoek naar de bloeitijden van verschillende planten en bloemen, en zorg je ervoor dat er per bloeitijd enkele soorten aanwezig zijn. Bij de bloemen is er een onderscheid te maken tussen vaste planten en eenjarigen. De regel hier is dat eenjarige planten vaak iets langer bloeien dan vaste.

pluktuin boeketten pioenen

Welke bloemen zijn geschikt?

Sommige planten zijn beter geschikt als snijbloem dan andere. Sommige planten hebben er deugd van als je de bloemen plukt, want zo wordt een tweede groei gestimuleerd.

Planten die zich perfect lenen om als snijbloem gebruikt te worden zijn bijvoorbeeld: Dahlia’s, zonnebloemen, calendula, pioen, calendula, echinacea.

De tuin vormgeven

Zorg ervoor dat je de bloemen dicht bij elkaar zaait of plant. Hoe dichter je border, hoe minder snel het zal opvallen dat je er enkele stelen uit haalt. Plant bloemen en planten die op een verschillend moment bloeien steeds door elkaar, zo bloeien er de hele lente, zomer en herfst voldoende bloemen.

De beste manier om bloemen te plukken

De bloemen pluk je liefst op het koelste moment van de dag, in de ochtend of avond. Snijd de steel af met een scherp mes of snoeischaar, zodat je de steel niet beschadigt. Verwijder de onderste bladeren. Als die in het water hangen, kunnen ze zorgen voor bacteriegroei. Zet de bloemen zo snel mogelijk in heel wat water, op een koele plaats uit de zon. De bloemen moeten nu tussen de 5 en 8 uur terug op hun positieven komen.

Het boeket maken

Snijd na de rustperiode een schuin deeltje af van de stelen met een scherp mes of schaar. Doe dit onder water. Zuurstof kan de stelen doen ‘sluiten’, waardoor ze geen water meer kunnen opnemen.

Kies op voorhand de vaas waarin je je boeket wilt maken. Deze vaas dient als canvas voor je bloemen. Je kunt de bloemen in je hand nemen en een mooie combinatie maken. Je kunt ook de bloemen één voor één in de vaas steken en daarna de stelen op lengte knippen. Kies een mooie variatie van bloemen en experimenteer erop los. Alles is mogelijk.

Verwante producten
Gerelateerde artikels
Een mening? Constructieve feedback? Laat het hier weten...
Leave a Reply
Can not connect to Instagram or you do not have permissions to get media from Instagram.
No media

Menu

 • Bekijk je leven door een groene bril met prachtige kamerplanten, organische meststoffen en innovatieve oplossingen voor een onkruidvrije moestuin.

  Bekijk alle producten

  Planten die bloeien in het najaar

  De zomer is voorbij, de tuin maakt zich klaar voor de herfst. Kleuren vervagen en bladeren vallen. Als je het vrolijke zomergevoel nog iets langer wil rekken, dan kan je bloemen en planten zaaien die in de herfst bloeien. Zo krijgt je tuin toch nog wat kleur, en kan je op mooie herfstavonden genieten van een mooie tuin met een dekentje.

  Lees meer > 

  5 luchtzuiverende planten

  De lucht in je huis is soms nog meer vervuild dan die in de buitenlucht! Dit kan je oplossen met planten die je lucht zuiveren. Deze planten nemen niet enkel de koolstofdioxide uit de lucht, maar ook de giftige stoffen. En je houdt er dan nog een mooi groen huis aan over als extra cadeautje.

  Lees meer >

 • Optimaliseer je huishouden en bespaar geld met kwaliteitsvolle en natuurlijke schoonmaakproducten, circulaire afvalbakken en handige accessoires.

  Bekijk alle producten

  Enzymen als milieuvriendelijk reinigingsproduct

  Eiwitten uit een biologisch gistingsproces zijn een efficiënte én milieuvriendelijke manier om voedingsresten aan te pakken.

  Lees meer >

  Geld uitsparen door afval te vermijden

  Restafvalzakken zijn duur en nog te vaak steken we ze vol met dingen die er eigenlijk niet thuishoren. Hieronder een lijst met enkele basistips om je afval beter te sorteren en te verminderen.

  Leer meer >

 • Geniet van gezellige en duurzame momenten in de keuken en aan tafel met een mooi assortiment van hoogwaardig keukengerei, leuke drinkflessen en opbergmogelijkheden.

  Bekijk alle producten

  Rare jongen, die BPA's

  Bisfenol-A, afgekort BPA. Iedereen kent de afkorting, niemand wil ze in zijn drankfles. Maar wat is BPA precies?

  Lees meer >

  Waar is de cichorei gebleven?

  Cichorei, als je er al van gehoord hebt, is het van horen zeggen van de bomma. Het substituut voor koffie dat men in schaarse tijden dronk om toch maar vaag de smaak van koffie te kunnen proeven. Want de smaak van cichorei lijkt lichtjes op die van koffie.

  Lees meer >

 • Relax en en ontstress met een goed geweten. Ontdek hier onze collectie verzorgingsproducten die goed zijn voor jezelf en voor de planeet, zoals natuurlijke zepen, klassieke scheermessen en zero waste oplossingen.

  Bekijk alle producten

  4 belangrijke ingrediënten van natuurlijke zepen

  Natuurlijke zepen worden gemaakt van plantaardige oliën en vetten. Elk van deze vetten heeft zijn eigen gunstige eigenschappen en toepassingen.

  Lees meer >

  Hoe gebruik je een safety razor?

  Scheren is voor veel mensen een karweitje waar ze liever niet aan beginnen. Het verlengt je tijd in de badkamer en leidt soms tot irritaties, ingegroeide haartjes en wondjes. Met een safety razor, een klassiek scheermes, kun je deze probleempjes na wat oefenen volledig vaarwel zeggen.

  Lees meer >

 • Apps die je het jaar duurzaam helpen inzetten

  Technologie zal ons misschien niet redden, maar het maakt ons leven toch wel simpeler! Om het nieuwe jaar perfect in te zetten kan je de volgende apps eens overwegen. Ze helpen je om duurzamere keuzes te maken, wat handig kan zijn voor de meesten van ons.

  Lees meer >

  Bewust verbruiken in en rond het huis

  Tijd om te inspireren! Dit jaar startten we Green Friday op. Zo willen we jou inspireren om beter te verbruiken en te consumeren. Ben jij ook op zoek naar manieren om beter te leven?

  Lees meer >

  Honger naar meer info?

  Zin in tips over hoe je kan je impact op de omgeving kan verlagen? Op onze blog krijg je regelmatig nieuwe artikels te lezen over diverse onderwerpen.

  Lees meer >

Settings

Click for more products.
No produts were found.

Vertel het door ...

Om een verlanglijstje voor je bij te houden, kan je je best - volledig gratis - registreren

Sign in