Gemakkelijk stekjes nemen van je kamerplanten

Door

Stekjes nemen van je planten, voor mij was het lange tijd Chinees. Maar eigenlijk is het heel gemakkelijk om stekjes van je planten te nemen en nieuwe plantjes te kweken. Zo kan je helemaal gratis, met wat liefde en tijd, allerlei gloednieuwe plantjes groeien.

Er zijn drie soorten stekken die je kunt nemen:

Kopstek

Je neemt een stengel van de plant en snijdt die af onder de tweede - of meer - knoop. Een knoop is de plaats waar een nieuw blaadje uit de stengel komt.

Bij sommige planten, zoals een Scindapsus en andere hangplanten, plaats je de stekken eerst in water tot ze wortels vormen.

Bij andere, zoals de meeste kruidenplanten, maar ook bijvoorbeeld een Dracaena, laat je eerst de snijwonde enkele uren drogen. Plant het stekje daarna in aarde. Zet het op een warme plaats, en zorg dat het niet uitdroogt. Dit kan je doen door wat folie over het potje te doen, zodat de vochtigheid hoog blijft.

kopstek nemen

Bladstek

Sommige planten kunnen beginnen groeien vanuit het blad! Dit werkt met sanseveria’s, de meeste vetplanten en ook verschillende soorten peperomia. Snijd de blaadjes af bij de basis, met een proper scherp mes. Laat de wonde enkele dagen tot weken opdrogen. Als je dit niet doet, dan kan de wonde gaan schimmelen in de aarde. Plant na het drogen je bladstekjes in verse potaarde. Geef de baby’s enkele dagen geen water. Zo ben je er zeker van de ze niet gaan rotten.

Planten die het heel goed doen met bladstekjes zijn vetplanten of succulenten. Uit de blaadjes van planten zoals de echeveria en sedum schieten nieuwe plantjes als je ze lang genoeg laat liggen op een laagje aarde op een warme plaats.

Dit soort stekjes kunnen hun tijd nemen vooraleer ze gaan schieten. Geen zorgen dus als je na een maand nog geen verschil ziet.

bladstek nemen

Uitlopers

Veel planten maken uitlopers aan. Denk daarbij aan de immens populaire pannenkoekenplant, de graslelie en de bananenplant.

Soms groeien er lange uitlopers uit de plant, of vormen zich nieuwe, kleine plantjes naast de stam. Hier probeer je zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan. Graaf de kleine plantjes uit, maar zorg ervoor dat de wortels niet beschadigd worden.

Plant de baby’s in verse potaarde, maar geef niet te snel water, anders kunnen ze gaan rotten.

Het is een proces waar wat geduld voor nodig is, maar het voelt des te goed als je een nieuw plantje kunt halen uit een klein stekje. Veel succes!

Gerelateerde artikels
Kan niet verbinden met Instagram of je hebt geen toestemming om media te verkrijgen van Instagram.
Geen media

Menu

Instellingen

Delen