Ik zoek nieuws m.b.t het volgende

Gemakkelijk stekjes nemen van je kamerplanten

Door
Gemakkelijk stekjes nemen van je kamerplanten

Stekjes nemen van je planten, voor mij was het lange tijd Chinees. Maar eigenlijk is het heel gemakkelijk om stekjes van je planten te nemen en nieuwe plantjes te kweken. Zo kan je helemaal gratis, met wat liefde en tijd, allerlei gloednieuwe plantjes groeien.

Er zijn drie soorten stekken die je kunt nemen:

Kopstek

Je neemt een stengel van de plant en snijdt die af onder de tweede - of meer - knoop. Een knoop is de plaats waar een nieuw blaadje uit de stengel komt.

Bij sommige planten, zoals een Scindapsus en andere hangplanten, plaats je de stekken eerst in water tot ze wortels vormen.

Bij andere, zoals de meeste kruidenplanten, maar ook bijvoorbeeld een Dracaena, laat je eerst de snijwonde enkele uren drogen. Plant het stekje daarna in aarde. Zet het op een warme plaats, en zorg dat het niet uitdroogt. Dit kan je doen door wat folie over het potje te doen, zodat de vochtigheid hoog blijft.

kopstek nemen

Bladstek

Sommige planten kunnen beginnen groeien vanuit het blad! Dit werkt met sanseveria’s, de meeste vetplanten en ook verschillende soorten peperomia. Snijd de blaadjes af bij de basis, met een proper scherp mes. Laat de wonde enkele dagen tot weken opdrogen. Als je dit niet doet, dan kan de wonde gaan schimmelen in de aarde. Plant na het drogen je bladstekjes in verse potaarde. Geef de baby’s enkele dagen geen water. Zo ben je er zeker van de ze niet gaan rotten.

Planten die het heel goed doen met bladstekjes zijn vetplanten of succulenten. Uit de blaadjes van planten zoals de echeveria en sedum schieten nieuwe plantjes als je ze lang genoeg laat liggen op een laagje aarde op een warme plaats.

Dit soort stekjes kunnen hun tijd nemen vooraleer ze gaan schieten. Geen zorgen dus als je na een maand nog geen verschil ziet.

bladstek nemen

Uitlopers

Veel planten maken uitlopers aan. Denk daarbij aan de immens populaire pannenkoekenplant, de graslelie en de bananenplant.

Soms groeien er lange uitlopers uit de plant, of vormen zich nieuwe, kleine plantjes naast de stam. Hier probeer je zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan. Graaf de kleine plantjes uit, maar zorg ervoor dat de wortels niet beschadigd worden.

Plant de baby’s in verse potaarde, maar geef niet te snel water, anders kunnen ze gaan rotten.

Het is een proces waar wat geduld voor nodig is, maar het voelt des te goed als je een nieuw plantje kunt halen uit een klein stekje. Veel succes!

Verwante producten
Gerelateerde artikels
Een mening? Constructieve feedback? Laat het hier weten...
Leave a Reply
Can not connect to Instagram or you do not have permissions to get media from Instagram.
No media

Menu

 • Bekijk je leven door een groene bril met prachtige kamerplanten, organische meststoffen en innovatieve oplossingen voor een onkruidvrije moestuin.

  Bekijk alle producten

  Planten die bloeien in het najaar

  De zomer is voorbij, de tuin maakt zich klaar voor de herfst. Kleuren vervagen en bladeren vallen. Als je het vrolijke zomergevoel nog iets langer wil rekken, dan kan je bloemen en planten zaaien die in de herfst bloeien. Zo krijgt je tuin toch nog wat kleur, en kan je op mooie herfstavonden genieten van een mooie tuin met een dekentje.

  Lees meer > 

  5 luchtzuiverende planten

  De lucht in je huis is soms nog meer vervuild dan die in de buitenlucht! Dit kan je oplossen met planten die je lucht zuiveren. Deze planten nemen niet enkel de koolstofdioxide uit de lucht, maar ook de giftige stoffen. En je houdt er dan nog een mooi groen huis aan over als extra cadeautje.

  Lees meer >

 • Optimaliseer je huishouden en bespaar geld met kwaliteitsvolle en natuurlijke schoonmaakproducten, circulaire afvalbakken en handige accessoires.

  Bekijk alle producten

  Enzymen als milieuvriendelijk reinigingsproduct

  Eiwitten uit een biologisch gistingsproces zijn een efficiënte én milieuvriendelijke manier om voedingsresten aan te pakken.

  Lees meer >

  Geld uitsparen door afval te vermijden

  Restafvalzakken zijn duur en nog te vaak steken we ze vol met dingen die er eigenlijk niet thuishoren. Hieronder een lijst met enkele basistips om je afval beter te sorteren en te verminderen.

  Leer meer >

 • Geniet van gezellige en duurzame momenten in de keuken en aan tafel met een mooi assortiment van hoogwaardig keukengerei, leuke drinkflessen en opbergmogelijkheden.

  Bekijk alle producten

  Rare jongen, die BPA's

  Bisfenol-A, afgekort BPA. Iedereen kent de afkorting, niemand wil ze in zijn drankfles. Maar wat is BPA precies?

  Lees meer >

  Waar is de cichorei gebleven?

  Cichorei, als je er al van gehoord hebt, is het van horen zeggen van de bomma. Het substituut voor koffie dat men in schaarse tijden dronk om toch maar vaag de smaak van koffie te kunnen proeven. Want de smaak van cichorei lijkt lichtjes op die van koffie.

  Lees meer >

 • Relax en en ontstress met een goed geweten. Ontdek hier onze collectie verzorgingsproducten die goed zijn voor jezelf en voor de planeet, zoals natuurlijke zepen, klassieke scheermessen en zero waste oplossingen.

  Bekijk alle producten

  4 belangrijke ingrediënten van natuurlijke zepen

  Natuurlijke zepen worden gemaakt van plantaardige oliën en vetten. Elk van deze vetten heeft zijn eigen gunstige eigenschappen en toepassingen.

  Lees meer >

  Hoe gebruik je een safety razor?

  Scheren is voor veel mensen een karweitje waar ze liever niet aan beginnen. Het verlengt je tijd in de badkamer en leidt soms tot irritaties, ingegroeide haartjes en wondjes. Met een safety razor, een klassiek scheermes, kun je deze probleempjes na wat oefenen volledig vaarwel zeggen.

  Lees meer >

 • Apps die je het jaar duurzaam helpen inzetten

  Technologie zal ons misschien niet redden, maar het maakt ons leven toch wel simpeler! Om het nieuwe jaar perfect in te zetten kan je de volgende apps eens overwegen. Ze helpen je om duurzamere keuzes te maken, wat handig kan zijn voor de meesten van ons.

  Lees meer >

  Bewust verbruiken in en rond het huis

  Tijd om te inspireren! Dit jaar startten we Green Friday op. Zo willen we jou inspireren om beter te verbruiken en te consumeren. Ben jij ook op zoek naar manieren om beter te leven?

  Lees meer >

  Honger naar meer info?

  Zin in tips over hoe je kan je impact op de omgeving kan verlagen? Op onze blog krijg je regelmatig nieuwe artikels te lezen over diverse onderwerpen.

  Lees meer >

Settings

Click for more products.
No produts were found.

Vertel het door ...

Om een verlanglijstje voor je bij te houden, kan je je best - volledig gratis - registreren

Sign in