Rare jongens, die BPA’s

Door
Rare jongens, die BPA’s

Bisfenol-A, afgekort BPA. Iedereen kent de afkorting, niemand wil ze in zijn drankfles. Maar wat is BPA precies?

Een chemische verbinding, gebruikt bij de productie van plastic, en dat voornamelijk bij polycarbonaat. Dit is het harde, onbreekbare plastic van onder andere babyflesjes en herbruikbare drinkflessen. Ook zijn ze aanwezig in de coating die aan de binnenkant van blik en kartonnen verpakkingen zit. Het is een stof die regelmatig gebruikt wordt in de voedselindustrie en dat is nu net waar het gevaar schuilt.

Van BPA’s is bekend dat ze kunnen overgaan naar het voedsel erin, zeker als dat verwarmd wordt.
Bisfenol-A is een lichaamsvreemd hormoon dat de hormoonhuishouding danig kan beïnvloeden. Het gedraagt zich als een oestrogeen en heeft negatieve invloed op de vruchtbaarheid en op de foetale ontwikkeling. Ook zijn er bewijzen dat ze de groei van borstkankercellen stimuleren. Dit zijn geen fijne beestjes.

Er zijn heel veel indicatoren dat BPA’s zeer gevaarlijk zijn. Toch heeft de milieucommissie van het Europees Parlement de stof nog niet verboden. Eerder dit jaar stemden ze voor een verlaging van de maximaal toelaatbare hoeveelheid BPA’s in een product, en enkele jaren geleden werd het in België verboden om producten die BPA’s bevatten te verkopen indien kinderen jonger dan drie jaar ermee in contact komen.

Steeds meer producenten kiezen er zelf voor om geen BPA’s meer te gebruiken in hun verpakkingen. Dit is een goed teken, want hoewel de rapporten elkaar tegenspreken op vlak van de maximaal toelaatbare drempel, is het zeker dat BPA’s geen gezond element zijn, en al zeker niet in onze voedingsmiddelen.

Hoe kan je zoveel mogelijk deze stoffen vermijden?

  • Koop zoveel mogelijk biologisch en onverpakt eten.
  • Warm geen plastic bakjes op in de microgolfoven en gebruik zoveel mogelijk glazen containers.
  • Ventileer je huis goed, zodat eventuele schadelijke stoffen niet kunnen blijven hangen.
Gerelateerde artikels
Kan niet verbinden met Instagram of je hebt geen toestemming om media te verkrijgen van Instagram.
Geen media

Menu

Instellingen

Delen