Ik zoek nieuws m.b.t het volgende

Rare jongens, die BPA’s

Door
Rare jongens, die BPA’s

Bisfenol-A, afgekort BPA. Iedereen kent de afkorting, niemand wil ze in zijn drankfles. Maar wat is BPA precies?

Een chemische verbinding, gebruikt bij de productie van plastic, en dat voornamelijk bij polycarbonaat. Dit is het harde, onbreekbare plastic van onder andere babyflesjes en herbruikbare drinkflessen. Ook zijn ze aanwezig in de coating die aan de binnenkant van blik en kartonnen verpakkingen zit. Het is een stof die regelmatig gebruikt wordt in de voedselindustrie en dat is nu net waar het gevaar schuilt.

Van BPA’s is bekend dat ze kunnen overgaan naar het voedsel erin, zeker als dat verwarmd wordt.
Bisfenol-A is een lichaamsvreemd hormoon dat de hormoonhuishouding danig kan beïnvloeden. Het gedraagt zich als een oestrogeen en heeft negatieve invloed op de vruchtbaarheid en op de foetale ontwikkeling. Ook zijn er bewijzen dat ze de groei van borstkankercellen stimuleren. Dit zijn geen fijne beestjes.

Er zijn heel veel indicatoren dat BPA’s zeer gevaarlijk zijn. Toch heeft de milieucommissie van het Europees Parlement de stof nog niet verboden. Eerder dit jaar stemden ze voor een verlaging van de maximaal toelaatbare hoeveelheid BPA’s in een product, en enkele jaren geleden werd het in België verboden om producten die BPA’s bevatten te verkopen indien kinderen jonger dan drie jaar ermee in contact komen.

Steeds meer producenten kiezen er zelf voor om geen BPA’s meer te gebruiken in hun verpakkingen. Dit is een goed teken, want hoewel de rapporten elkaar tegenspreken op vlak van de maximaal toelaatbare drempel, is het zeker dat BPA’s geen gezond element zijn, en al zeker niet in onze voedingsmiddelen.

Hoe kan je zoveel mogelijk deze stoffen vermijden?

 • Koop zoveel mogelijk biologisch en onverpakt eten.
 • Warm geen plastic bakjes op in de microgolfoven en gebruik zoveel mogelijk glazen containers.
 • Ventileer je huis goed, zodat eventuele schadelijke stoffen niet kunnen blijven hangen.
Gerelateerde artikels
Een mening? Constructieve feedback? Laat het hier weten...
Leave a Reply
Can not connect to Instagram or you do not have permissions to get media from Instagram.
No media

Menu

 • Bekijk je leven door een groene bril met prachtige kamerplanten, organische meststoffen en innovatieve oplossingen voor een onkruidvrije moestuin.

  Bekijk alle producten

  Planten die bloeien in het najaar

  De zomer is voorbij, de tuin maakt zich klaar voor de herfst. Kleuren vervagen en bladeren vallen. Als je het vrolijke zomergevoel nog iets langer wil rekken, dan kan je bloemen en planten zaaien die in de herfst bloeien. Zo krijgt je tuin toch nog wat kleur, en kan je op mooie herfstavonden genieten van een mooie tuin met een dekentje.

  Lees meer > 

  5 luchtzuiverende planten

  De lucht in je huis is soms nog meer vervuild dan die in de buitenlucht! Dit kan je oplossen met planten die je lucht zuiveren. Deze planten nemen niet enkel de koolstofdioxide uit de lucht, maar ook de giftige stoffen. En je houdt er dan nog een mooi groen huis aan over als extra cadeautje.

  Lees meer >

 • Optimaliseer je huishouden en bespaar geld met kwaliteitsvolle en natuurlijke schoonmaakproducten, circulaire afvalbakken en handige accessoires.

  Bekijk alle producten

  Enzymen als milieuvriendelijk reinigingsproduct

  Eiwitten uit een biologisch gistingsproces zijn een efficiënte én milieuvriendelijke manier om voedingsresten aan te pakken.

  Lees meer >

  Geld uitsparen door afval te vermijden

  Restafvalzakken zijn duur en nog te vaak steken we ze vol met dingen die er eigenlijk niet thuishoren. Hieronder een lijst met enkele basistips om je afval beter te sorteren en te verminderen.

  Leer meer >

 • Geniet van gezellige en duurzame momenten in de keuken en aan tafel met een mooi assortiment van hoogwaardig keukengerei, leuke drinkflessen en opbergmogelijkheden.

  Bekijk alle producten

  Rare jongen, die BPA's

  Bisfenol-A, afgekort BPA. Iedereen kent de afkorting, niemand wil ze in zijn drankfles. Maar wat is BPA precies?

  Lees meer >

  Waar is de cichorei gebleven?

  Cichorei, als je er al van gehoord hebt, is het van horen zeggen van de bomma. Het substituut voor koffie dat men in schaarse tijden dronk om toch maar vaag de smaak van koffie te kunnen proeven. Want de smaak van cichorei lijkt lichtjes op die van koffie.

  Lees meer >

 • Relax en en ontstress met een goed geweten. Ontdek hier onze collectie verzorgingsproducten die goed zijn voor jezelf en voor de planeet, zoals natuurlijke zepen, klassieke scheermessen en zero waste oplossingen.

  Bekijk alle producten

  4 belangrijke ingrediënten van natuurlijke zepen

  Natuurlijke zepen worden gemaakt van plantaardige oliën en vetten. Elk van deze vetten heeft zijn eigen gunstige eigenschappen en toepassingen.

  Lees meer >

  Hoe gebruik je een safety razor?

  Scheren is voor veel mensen een karweitje waar ze liever niet aan beginnen. Het verlengt je tijd in de badkamer en leidt soms tot irritaties, ingegroeide haartjes en wondjes. Met een safety razor, een klassiek scheermes, kun je deze probleempjes na wat oefenen volledig vaarwel zeggen.

  Lees meer >

 • Apps die je het jaar duurzaam helpen inzetten

  Technologie zal ons misschien niet redden, maar het maakt ons leven toch wel simpeler! Om het nieuwe jaar perfect in te zetten kan je de volgende apps eens overwegen. Ze helpen je om duurzamere keuzes te maken, wat handig kan zijn voor de meesten van ons.

  Lees meer >

  Bewust verbruiken in en rond het huis

  Tijd om te inspireren! Dit jaar startten we Green Friday op. Zo willen we jou inspireren om beter te verbruiken en te consumeren. Ben jij ook op zoek naar manieren om beter te leven?

  Lees meer >

  Honger naar meer info?

  Zin in tips over hoe je kan je impact op de omgeving kan verlagen? Op onze blog krijg je regelmatig nieuwe artikels te lezen over diverse onderwerpen.

  Lees meer >

Settings

Click for more products.
No produts were found.

Vertel het door ...

Om een verlanglijstje voor je bij te houden, kan je je best - volledig gratis - registreren

Sign in