Verpot je planten en geef ze een boost

Door
Verpot je planten en geef ze een boost

Ah, het voorjaar! Buiten wordt het zachter, en soms kan je al een groen sprietje zien tevoorschijn komen uit de grond. Maar ook binnenshuis kan je veranderingen zien, zoals bij je kamerplanten. Het voorjaar is dan ook het perfecte moment om je kamerplanten te verpotten. We geven je enkele tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt.

Voordelen van een grotere bloempot

In een grotere pot krijgen je planten een groeiboost. Ook krijgen de wortels meer zuurstof, wat zorgt voor een gezondere plant. Als de wortels niet voldoende zuurstof krijgen, dan verstikken ze en sterft je plant.

Wanneer moet ik mijn plant verpotten?

Je kan zien wanneer een plant te groot wordt voor zijn pot. Soms komen de wortels boven de aarde uit, of groeien ze doorheen de bodem van de bloempot.

Als je een plantje koopt in de winkel, kan het ook gebeuren dat het op dat moment al te groot is voor het potje. Dan kan je ook kiezen om dat plantje onmiddellijk te verpotten.

Grotere en oudere planten worden graag eens in de 2 jaar verpot.

Wat heb ik hiervoor nodig?

Om een plant te verpotten heb je potgrond nodig van goede kwaliteit. Deze potgrond bevat ook onmiddellijk voeding voor de planten, tot wel zes weken lang.

Jonge planten verpot je het best in minimum drie centimeter grotere potten. Als je een oude of grote plant hebt, kies bij het verpotten toch voor een pot die minstens 5 centimeter groter is. Zorg er wel voor dat de nieuwe pot niet te groot is voor je plant, anders zal hij eerder wortels gaan aanmaken in plaats van blad.

Hoe ga ik te werk?

Neem de plant uit de pot en verwijder aarde rond de wortels. Als er wortels zijn die rot zijn of afgestorven, knip die er dan af. Dit zal ook de groei van de plant stimuleren.

Leg onderaan een laag hydrokorrels, steentjes, of scherven. Dit zal ervoor zorgen dat je een goede waterafvoer hebt. Zo zullen je wortels niet rotten door overtollig water. Om deze drainage perfect te laten verlopen kan je een speciaal laagje vilt tussen de hydrokorrels en de potaarde steken.

Strooi een laagje verse potaarde in de pot en zet de plant erop.

Vul de rest van de bloempot met potaarde en druk goed aan.

Verwante producten
Gerelateerde artikels
Kan niet verbinden met Instagram of je hebt geen toestemming om media te verkrijgen van Instagram.
Geen media

Menu

Instellingen

Delen