Leuke ideeën om duurzamer te leven

Door
Leuke ideeën om duurzamer te leven

Wil je graag duurzamer gaan leven, maar weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Wij lijstten verschillende leuke ideeën op om duurzamer te gaan leven. Zo kan je je ecologische voetafdruk verlagen zonder dat de kwaliteit van je leven achteruit gaat!

Zondag vleesdag!

Wist je dat voor de productie van één kilogram rundvlees twintig kilo voeding nodig is en soms wel dertig kilo CO2?

Een fijn voornemen voor 2019 kan zijn dat je zondag bombardeert tot Vleesdag. Door enkel op zondag vlees te eten, kan je tegen 2020 tot 60 kilo vlees uitsparen en 1800 kg CO2! Dat is het equivalent van de CO2-uitstoot van een auto die 15000 km rijdt.

Ga voor eigen verpakking

Voorzie je eigen verpakking als je gaat winkelen. Bij veel slagers en kaaswinkels mag je je eigen bakjes en doosjes meenemen. Zo neem jij geen nieuwe verpakkingen mee naar huis, en bespaart de winkelier een doosje of papiertje uit.

Voor vele plastic verpakkingen is er een glazen alternatief. Dranken die in glazen flessen met statiegeld komen, zijn veel duurzamer, omdat ze meerdere keren gebruikt worden.

Koop zoveel mogelijk producten op hun geheel, die dus niet verwerkt zijn in de fabriek.

Trein

Neem wat vaker de trein of de fiets

Heb je een uitstap gepland? Check dan eens of je er kunt raken met de trein. In het weekend kan je immers een weekendbiljet kopen met 50% korting. Zo betaal je voor een rit van Gent naar Brussel in het weekend maar 10,40 in plaats van 20,80. Daarnaast is reizen met de trein ontspannend en heb je geen last van files of gebrek aan parkeerplaatsen.

Werk je in de stad waar je woont? Tijdens de zomermaanden kan het erg relaxerend zijn om in het ochtendgloren wat vroeger met de fiets te vertrekken naar je werk. Het is rustig en stil, de vogeltjes fluiten en je bent aan het bewegen. Wat ons betreft een win-winsituatie!

Overweeg om dit jaar geen vliegtuigreis te plannen

Als je een keer in het jaar het vliegtuig neemt, dan genereert dat al snel evenveel CO2 als een jaar lang vlees eten. Een vliegreis belast het milieu meer dan 7 keer zo zwaar als dezelfde reis per trein. Wat dacht je ervan om deze zomer te gaan voor slow travelling? Dat kan met een treinpas waarmee je wel 30 landen kunt doorkruisen, een Interrail Pass. Daarmee kan je in bijna alle Europese treinen rijden, ook de hogesnelheidstreinen en nachttreinen.

bergen

Koop minder spullen

Voor je naar bol surft of naar de Mediamarkt holt voor een nieuw Playstation-spelletje of USB-stick, vraag eens rond in je omgeving of niemand die spullen bezit. Vaak vind je iemand die het spel al gespeeld heeft, of die stick niet meer gebruikt. Ruil dan met iets anders, of geef hen wat geld. Zo krijgen spullen die anders stof liggen te vergaren in de schuif een tweede leven.

Verwante producten
Gerelateerde artikels
Kan niet verbinden met Instagram of je hebt geen toestemming om media te verkrijgen van Instagram.
Geen media

Menu

Instellingen

Delen