Ik zoek nieuws m.b.t het volgende

Zo wordt een artisanaal blokje zeep gemaakt

Door
Zo wordt een artisanaal blokje zeep gemaakt

We willen vaker getuige zijn van het fabricageproces van de producten die we kopen. Zo ook met onze zeep. Meer en meer beseffen we dat veel huidproblemen opgelost kunnen worden door ons te wassen met natuurlijke zepen. De douchegels uit de supermarkt ruiken goed, maar vaak zitten die vol synthetische parfums op basis van aardolie, sulfaten en conserveermiddelen. Deze ingrediënten zijn niet lief voor onze huid.

En zo komen de old school zeepblokjes weer in the picture! Artisanale zeepziederijen gaan terug naar handmatige processen en natuurlijke ingrediënten om producten te ontwikkelen die vriendelijk zijn voor je huid en je omgeving.

 1. Het begin
 2. Chemische reactie
 3. Koud proces
 4. Warm proces

Het begin

Zeep maken begint bij de keuze van ingrediënten. In zeep die samengesteld is in de fabriek, zitten vaak verzadigde vetzuren, synthetische parfums, chemische stoffen en sulfaten. Veel artisanale zeepmakers kiezen echter voor 100% natuurlijke vetten als basis, zoals olijfolie, cacaoboter, karitéboter en wonderolie.

Daarnaast kiezen ze nog essentiële oliën, die zorgen voor aroma, geur en elk ook bepaalde eigenschappen hebben die op lichaam en geest inwerken. Dit zijn oliën die gedistilleerd worden uit de planten zelf. Voor 1 liter essentiële olie van rozen, zijn 3 ton bloemen nodig. Dit is echt het pure extract van de plant en is dus zeer kostbaar.

Sommige producenten kiezen ervoor om een scrub te maken van hun zeep. Dan kunnen er bijvoorbeeld maanzaadjes of haver toegevoegd worden. Dit zijn zachte en natuurlijke scrubbende bestanddelen, zonder dat hier microplastics aan te pas komen.

Chemische reactie

Nu, hoe worden die vloeibare oliën dan een hard blokje zeep? Dit heeft te maken met een chemisch element, natriumhydroxide. Dit element heeft als eigenschap dat het de moleculen in de oliën splitst. De oliën mengen met een mengsel van natriumhydroxide en water heet verzeping.

Er zijn twee methodes waarmee zeep kan gemaakt worden. De ene methode verwarmt de ingrediënten na het verzepen, en de andere niet.

Koud proces

Dit is de methode die het langst duurt en het natuurlijke verzepingsproces respecteert. Natriumhydroxide en water worden gemengd tot een loog. Zowel de vetten als het loog moeten 50°C hebben. Dan wordt het loog toegevoegd aan de vetten en geroerd in een stalen pot. Dit kan je zowel met een lepel als een staafmixer doen.

Als de mengeling de juiste consistentie heeft, die van pudding, kan de zeep uitgestort worden in een mal. Na een eerste droogtijd van een dag kan men de zeep uit de mal halen en snijden. Daarna moeten de blokken nog enkele weken tot maanden ‘rijpen’, dit om ze volledig te laten uitdrogen.

Doordat de zeep op een traag tempo uitdroogt, blijven alle eigenschappen van de oliën en toegevoegde extracten bewaard.

Warm proces

Dit proces is vooral een proces dat de rijpingstijd van de zeep inkort. Na het verzepen wordt de mengeling, die de consistentie van dikke pap heeft, verwarmd tot ongeveer 80-90°C. Dit voor enkele uren. Daarna kan de zeep uitgestort worden in een vorm en wordt hij onmiddellijk hard terwijl hij afkoelt.  Zo forceer je de zeep als het ware om te verharden.

Doordat de ingrediënten voor langere verwarmd worden, gaan stemmen op dat zo ook bepaalde gunstige eigenschappen van die ingrediënten verdwijnen. Ook is de structuur van zeep die gemaakt is volgens het koud proces iets fijner.

Ben je overtuigd? Neem dan een kijkje bij onze selectie zepen!

Verwante producten
Gerelateerde artikels
Een mening? Constructieve feedback? Laat het hier weten...
Leave a Reply
Can not connect to Instagram or you do not have permissions to get media from Instagram.
No media

Menu

 • Bekijk je leven door een groene bril met prachtige kamerplanten, organische meststoffen en innovatieve oplossingen voor een onkruidvrije moestuin.

  Bekijk alle producten

  Planten die bloeien in het najaar

  De zomer is voorbij, de tuin maakt zich klaar voor de herfst. Kleuren vervagen en bladeren vallen. Als je het vrolijke zomergevoel nog iets langer wil rekken, dan kan je bloemen en planten zaaien die in de herfst bloeien. Zo krijgt je tuin toch nog wat kleur, en kan je op mooie herfstavonden genieten van een mooie tuin met een dekentje.

  Lees meer > 

  5 luchtzuiverende planten

  De lucht in je huis is soms nog meer vervuild dan die in de buitenlucht! Dit kan je oplossen met planten die je lucht zuiveren. Deze planten nemen niet enkel de koolstofdioxide uit de lucht, maar ook de giftige stoffen. En je houdt er dan nog een mooi groen huis aan over als extra cadeautje.

  Lees meer >

 • Optimaliseer je huishouden en bespaar geld met kwaliteitsvolle en natuurlijke schoonmaakproducten, circulaire afvalbakken en handige accessoires.

  Bekijk alle producten

  Enzymen als milieuvriendelijk reinigingsproduct

  Eiwitten uit een biologisch gistingsproces zijn een efficiënte én milieuvriendelijke manier om voedingsresten aan te pakken.

  Lees meer >

  Geld uitsparen door afval te vermijden

  Restafvalzakken zijn duur en nog te vaak steken we ze vol met dingen die er eigenlijk niet thuishoren. Hieronder een lijst met enkele basistips om je afval beter te sorteren en te verminderen.

  Leer meer >

 • Geniet van gezellige en duurzame momenten in de keuken en aan tafel met een mooi assortiment van hoogwaardig keukengerei, leuke drinkflessen en opbergmogelijkheden.

  Bekijk alle producten

  Rare jongen, die BPA's

  Bisfenol-A, afgekort BPA. Iedereen kent de afkorting, niemand wil ze in zijn drankfles. Maar wat is BPA precies?

  Lees meer >

  Waar is de cichorei gebleven?

  Cichorei, als je er al van gehoord hebt, is het van horen zeggen van de bomma. Het substituut voor koffie dat men in schaarse tijden dronk om toch maar vaag de smaak van koffie te kunnen proeven. Want de smaak van cichorei lijkt lichtjes op die van koffie.

  Lees meer >

 • Relax en en ontstress met een goed geweten. Ontdek hier onze collectie verzorgingsproducten die goed zijn voor jezelf en voor de planeet, zoals natuurlijke zepen, klassieke scheermessen en zero waste oplossingen.

  Bekijk alle producten

  4 belangrijke ingrediënten van natuurlijke zepen

  Natuurlijke zepen worden gemaakt van plantaardige oliën en vetten. Elk van deze vetten heeft zijn eigen gunstige eigenschappen en toepassingen.

  Lees meer >

  Hoe gebruik je een safety razor?

  Scheren is voor veel mensen een karweitje waar ze liever niet aan beginnen. Het verlengt je tijd in de badkamer en leidt soms tot irritaties, ingegroeide haartjes en wondjes. Met een safety razor, een klassiek scheermes, kun je deze probleempjes na wat oefenen volledig vaarwel zeggen.

  Lees meer >

 • Apps die je het jaar duurzaam helpen inzetten

  Technologie zal ons misschien niet redden, maar het maakt ons leven toch wel simpeler! Om het nieuwe jaar perfect in te zetten kan je de volgende apps eens overwegen. Ze helpen je om duurzamere keuzes te maken, wat handig kan zijn voor de meesten van ons.

  Lees meer >

  Bewust verbruiken in en rond het huis

  Tijd om te inspireren! Dit jaar startten we Green Friday op. Zo willen we jou inspireren om beter te verbruiken en te consumeren. Ben jij ook op zoek naar manieren om beter te leven?

  Lees meer >

  Honger naar meer info?

  Zin in tips over hoe je kan je impact op de omgeving kan verlagen? Op onze blog krijg je regelmatig nieuwe artikels te lezen over diverse onderwerpen.

  Lees meer >

Settings

Click for more products.
No produts were found.

Vertel het door ...

Om een verlanglijstje voor je bij te houden, kan je je best - volledig gratis - registreren

Sign in